BK4 en BK7 prisma: wat is een betere keuze?

BK4 en BK7 prisma: wat is een betere keuze?

Wat is het verschil tussen een BK4 en BK7 prisma? Welke keuze is beter als je een nieuwe verrekijker of telescoop wilt aanschaffen voor wild observeren of vogels spotten? In deze blog lees je de eigenschappen van beide soorten prisma’s én welke de beste keuze is.

De eigenschappen van BK4 en BK7 glas voor verrekijkers

Een BK4 prisma heeft een hoge dichtheid. Dat betekent dat dit glas van betere optische kwaliteit is dan een BK7 prisma. Over het algemeen heeft BK4 glas een ronde uittredepupil terwijl BK7 een gearceerde uittredepupil heeft die niet helemaal perfect rond en scherp is.

Het ontwerp van de prisma's kan de kwaliteit van de uittredepupil aanzienlijk beïnvloeden.

Hoewel het ontwerp van een BK7 prisma er precies hetzelfde uitziet als een BK4 prisma, valt het verschil in kwaliteit pas echt op als er sprake is van minder daglicht. De beeldkwaliteit van BK7 zal dan sneller afnemen. Ook is de kans op chromatische aberratie rond de randen van het beeld groter. Het verschil tussen de prisma’s zit hem dus in de kwaliteit van het glas en de antireflecterende coating die chromatische aberratie voorkomt.

Een BK4 prisma is in het algemeen ook duurder dan een BK7 prisma. Dit glas is geschikt voor algemeen gebruik. Veeleisende spotters gebruiken liever BK4 glas. Een BK7 prisma vind je over het algemeen vaak in goedkope verrekijkers die budgetvriendelijk zijn.

Waarom kiezen voor een BK4 prisma?

Een Bak4 prisma is gemaakt van hoogwaardig barium kroonglas. Daarnaast heeft het een ontzettend hoge brekingsindex. Dat zorgt voor een betere lichttransmissie en scherpere beelden. Een BK4 prisma staat dan ook niet voor niets bekend om uitstekende prestaties.

Niet alleen overdag, maar vooral ook bij weinig licht. Deze prisma’s worden vaak gebruikt in hoogwaardige verrekijkers en spotting scopes. Bijvoorbeeld voor vogels spotten, jagen, het observeren van wild en het uitvoeren van andere buitenactiviteiten. Ze worden ook gebruikt in sommige telescopen. Vergeleken met een BK7 of SK15 prisma, is een BK4 prisma wel duurder in aanschaf. Daarentegen bieden ze een betere beeldkwaliteit en helderheid.

Voordelen van BK4 glas voor verrekijkers en spotting scopes

BK4 prisma’s worden steeds vaker verwerkt in middenklasse verrekijkers of spotting scopes uit het hogere segment. Dit glas biedt namelijk een superieure kijkervaring. Deze prisma's worden dan ook niet voor niets gezien als een garantie voor een kwalitatieve verrekijker.

  1. BK4 prisma's hebben een hoge brekingsindex en een lage dispersie. Ze laten licht efficiënter door en produceren scherpe en heldere beelden.
  2. BK4 prisma's staan ook bekend om hun helderheid. Ze laten veel licht door waardoor ze ideaal zijn voor gebruik bij weinig licht of bij zonsop- of zonsondergang. Ook verminderen ze chromatische aberratie, color fringing en vervelende vervorming.

    Eén van de belangrijkste voordelen van een BK4 prisma is het brede gezichtsveld. Dit komt door de uitstekende lichttransmissie Er komt meer licht in de verrekijker of de spotting scope. Het resultaat is een helder en duidelijk beeld met meer detail en diepte dan BK7.

    Een BK4 prisma is in vergelijking met BK7 glas ook duurzamer en beter bestand tegen slijtage. Daardoor zijn deze verrekijkers ook heel geschikt om mee te nemen naar buiten.

    Terug naar blog