Kies ik een schuine of een rechte inkijk voor mijn telescoop?
Denk je na over de aanschaf van een telescoop? Dan is het ook belangrijk om te bepalen of je een schuine of een rechte inkijk kiest. Beide varianten hebben hun eigen voordelen en nadelen. Bijvoorbeeld tijdens het observeren van wilde dieren in het bos of vogels kijken.
Bij een telescoop of spotting scope met een rechte inkijk liggen het oculair en de tubus in hetzelfde horizontale vlak. Bij een schuine inkijk staat het oculair onder een hoek van 45 of 90 graden. Kiezen tussen een rechte of schuine inkijk is één van de keuzes die je moet maken als je een telescoop wilt kopen. Wat zijn de verschillen en welke moet je kiezen?
Telescoop met een rechte inkijk: de voordelen en de nadelen
Een telescoop met een rechte inkijk stelt je in staat om een target snel en makkelijk te kunnen volgen. Zoals een hert, een wild zwijn of een vogel. Ook zijn deze spotting scopes heel eenvoudig om te gebruiken als je wilt observeren vanaf een vaste plek of observatiehut. Ook is een rechte inkijk makkelijker in gebruik als je targets wilt spotten op grondniveau.
- Objecten snel en makkelijk volgen
- Eenvoudig in gebruik
- Ook targets spotten op grondniveau
Een telescoop met een rechte inkijk heeft ook nadelen. Sommige soorten kunnen wat zwaar worden als je langdurig wilt observeren of spotten. Omdat je deze telescopen vooral gebruikt in combinatie met een statief, ben je ook gebonden aan meer uitgaven. Met een rechte inkijk kan het oog lastiger zijn om vogels in de lucht te bekijken of als je sterren wilt waarnemen.
- Kunnen op den duur zwaar aanvoelen
- Een statief is een aanrader
- Vogels spotten in de lucht is lastiger
Telescoop met een schuine inkijk: de voordelen en de nadelen
Als je langdurig wilt jagen, observeren of dieren wilt spotten, is een telescoop met een schuine inkijk comfortabeler in gebruik. Als je een statief gebruikt, hoef je deze door de hoek niet zo hoog te zetten. Dat betekent ook dat de stellage en het beeld stabieler blijft. Ben je een liefhebber van digiscoping? Ook dan geeft een telescoop met schuine inkijk voordelen. Door de zwaartekracht ben je namelijk altijd zeker van trillingsvrije beelden en foto's.
- Comfortabeler voor langere observatieperioden
- Makkelijker om vogels in de lucht te bekijken
- Stabieler omdat je het statief niet zo hoog hoeft te zetten
- Ideaal voor digiscoping
Ook als je kiest voor een spotting scope of telescoop met een schuine inkijk heb je te maken met enkele nadelen. Door de hoek zul je even moeten wennen aan de manier waarop je targets kunt spotten en volgen. In het begin kan het dus wat moeilijker zijn om bewegende doelen te vinden en te volgen. Dit heeft tijd en oefening nodig. Nog een nadeel van een schuine inkijk is dat je ze moeilijker te gebruiken zijn voor doelen op kniehoogte.
- Het gebruik vergt tijd en oefeningen
- Moeilijker om vogels te bekijken die zich onder je eigen niveau bevinden