Alles wat je moet weten over de richtkijker
Wat moet je weten over een richtkijker? Deze telescoopvizieren gebruik je vaak in combinatie met een jachtgeweer. Ze zijn dan ook speciaal ontwikkeld voor de jacht- en schietsport. Een richtkijker monteer je op het geweer en vergroot het beeld dat je ziet.
Wat is een richtkijker?
Een richtkijker wordt dus ook een spotting scope of telescoop genoemd. Het vizier wordt zo laag mogelijk boven de loop van een jachtgeweer gemonteerd om wild of doelwitten beter in beeld te kunnen brengen. Dat is zeker van belang wanneer het dier of het doelwit zich op een lange afstand bevindt. Met een richtkijker kun je in het veld dus veel precies schieten.
Hoe werkt een richtkijker en hoe gebruik je deze?
Een richtkijker geeft een vergroot beeld. De kijker bevindt zich op de loop van een geweer en wordt zo dicht mogelijk bij het oog geplaatst. Daarbij mogen de ogen of de wimpers de richtkijker niet raken. Dit veroorzaakt een zogenaamd tunnel-zicht waardoor de buitenste randen niet scherp genoeg zijn. Dit kan als vanzelfsprekend gevaarlijke situaties opleveren.
Als het gehele beeld gevuld en helder is, is de afstand van de richtkijker tot het oog correct. De oogafstand en de lichaamshouding zijn dus bepalend voor de scherpte van het beeld.
Een richtkijker monteren op een geweer
Stap 1. Gebruik eendelige of tweedelige montageringen. Tweedelige montageringen geven meer instellingsmogelijkheden. Eendelige ringen zijn geschikt voor eenvoudige montage. Monteer de ringen vervolgens op de basis of de loop van het wapen of het jachtgeweer.
Stap 2. Leg de richtkijker in de montageringen zodat deze zich recht boven het wapen bevindt. Vervolgens draai je de ringen stevig aan zonder dat de richtkijker verschuift. Controleer met een waterpas of de richtkijker recht op het geweer geplaatst is.
Een richtkijker op de juiste manier afstellen
Stap 3. Richt op een doel op een specifieke afstand en pas de vergroting aan naar jouw behoeften. Zorg ervoor dat je een stabiele lichaamshouding aanneemt tijdens het afstellen.
Stap 4. Neem het midden van het kruishaar als uitgangspunt en richt op het doel door de lens van de richtkijker. Je kunt nu een proefschot lossen. Je kunt de kogelinslag naar wens afstellen met de turrets. Des te hoger de turret, des te hoger de kogelinslag van het geweer.
Welke verschillende soorten richtkijkers zijn er?
Dradenkruis
De bekendste soort richtkijker is die met een dradenkruis. Dit is een kruis dat wordt gevormd door een horizontale en een verticale lijn die elkaar in het midden snijden. Door deze lijnen en hun snijpunt in het midden van het beeld, kun je nauwkeuriger schieten op een doelwit.
Een dradenkruis met dunne lijnen is het meest geschikt als je schiet op een doel dat zich duidelijk kan onderscheiden van de omgeving. Hierbij kun je denken aan een zwarte vogel tegen een helderblauwe lucht. In een meer begroeide omgeving of in het bos zijn dikkere lijnen meer geschikt. Door de dichte begroeiing en de drukke omgeving zijn dunne lijnen lastiger te zien. Een dradenkruis met dikke lijnen geeft wel minder precisie bij het richten.
Mil dots
Er zijn ook richtkijkers die zijn uitgerust met zogenaamde mil-dots. Deze mil dots verdelen het dradenkruis onder in kleine bollen waarmee je jouw schot kunt corrigeren. Dat kun je doen over een hoek van 1 mil of ook wel milliradiaal genoemd. Als je bijvoorbeeld 1 mil dot corrigeert op een afstand van 25 meter, dan is de correctie dus uiteindelijk 2,5 centimeter.
IR of illuminated reticle
Deze afkorting staat voor illuminated reticle. Vrij vertaald betekent deze afkorting dat het dradenkruis verlicht is. Heb je een richtkijker die is uitgerust met IR? Dan kun je het draadkruis stapsgewijs verlichten. Bijvoorbeeld in donkere omgevingen of bij schemer.
Red dot
Een ander systeem is het red dot systeem. Een rode stip in het beeld is het richtmiddel. Ook dit systeem maakt het richten eenvoudiger. De red dot moet zich tijdens het richten namelijk op de prooi of op het doelwit bevinden. Bij richtkijkers uit het goedkope segment moet je het oog zo veel mogelijk recht houden ten opzichte van de rode stip om raak te kunnen schieten. Bij de duurdere richtkijkers schiet je ook raak als je scheef naar de red dot kijkt.