De werking van monoculaire en binoculaire verrekijkers
Hoe werken verrekijkers eigenlijk? De werking is afhankelijk van het soort verrekijker. Een monoculaire verrekijker werkt anders dan een binoculaire kijker. Sinds de uitvinding in de 17e eeuw door de Nederlander Hans Lippershey, is de werking behoorlijk geëvolueerd.
De eerste verrekijkers hadden namelijk negatieve lenzen. Deze lenzen hadden géén bolling maar aan één of beide zijden een holle kant wat een spiegelbeeld gaf. De verrekijkers zoals we die nu kennen werken met prisma lenzen. Deze buigen lichtstralen af en spiegelen ze.
Daardoor kun je het beeld dat je waarneemt zien zoals deze echt is. Het oculair zorgt vervolgens voor de vergroting van het beeld. Maar wat is de exacte werking van een monoculaire en binoculaire verrekijker? Welk type kijker is geschikt voor jouw eisen?
De werking van een monoculaire verrekijker
Een monoculaire kijker wordt ook wel een monokijker of een spotting scope genoemd. Je kijkt met slechts één oog door de verrekijker. Dat werkt exact hetzelfde als kijken door een telescoop. Ook de richtkijker op een jachtgeweer is bijvoorbeeld een monoculaire verrekijker.
- Kijken met 1 oog
- Te gebruiken met een statief
- Grote lens en hoge vergrotingsfactor
Met deze kijkers kun je nauwkeuriger jagen en schieten op wild. In veel gevallen gebruik je een monoculaire kijker in combinatie met een statief. Dat komt omdat deze verrekijkers vaak een grotere lens en een hoge vergrotingsfactor hebben. Je kunt het beeld dichterbij halen.
Zeker in vergelijking met een binoculaire verrekijker. Een mono-verrekijker heeft ook een nadeel. Doordat je deze verrekijkers bij voorkeur gebruikt in combinatie met een statief, zijn ze vaak wat zwaarder en minder mobiel om makkelijk mee te kunnen nemen in het veld.
De werking van een binoculaire verrekijker
Bij een binoculaire verrekijker wordt wel gebruikgemaakt van beide ogen. Onder binoculaire verrekijkers zijn twee verschillende subgroepen te onderscheiden. Dat heeft vooral te maken met het prisma. Er zijn namelijk binoculaire verrekijkers met een dakkant en porro-prisma.
- Slanker en compacter
- Beeld met meer diepte
- Minder lichtverlies
Een binoculaire verrekijker met een dakkantprisma leidt het licht in een rechte lijn door de verrekijker. Deze verrekijkers zijn vaak ook wat slanker en compacter van model. Een binoculaire verrekijker met dakkantprisma bevindt zich vaak wel in het duurdere segment.
Een binoculair verrekijker met een porro-prisma geleidt het licht via een knik door de kijker. Dit vereist meer ruimte binnen de verrekijker waardoor ze vaak ook groter van formaat zijn. Het voordeel van een binoculaire kijker met porro-prisma is dat het beeld meer diepte heeft. Dat wil zeggen dat deze verrekijkers dus uiteindelijk veel minder licht verloren laten gaan.
Kiezen voor een monoculaire of binoculaire verrekijker?
Nu je weet hoe de verschillende type verrekijkers werken, kun je een keuze maken. Dat kun je het beste doen op basis van jouw doelen en wensen. Wil je vooral vogels spotten? Wil je jagen in schemerlicht of juist wild observeren? Ook de prijsklassen van de verschillende soorten verrekijkers is iets om rekening mee te houden, evenals het gewicht en formaat.