Richtkijker: Koopadvies
15 apr 2024

Richtkijker: Koopadvies

AO staat voor de Engelse term ‘Adjustable Objective’ en betekent verstelbare lens. Bij een richtkijker met AO kun jehet brandpunt van de lens verstellen, zodat de kijker op verschillende afstanden scherpgesteld staat. De nauwkeurigheid hangt af van de vergrotingsfactor van de kijker en de kwaliteit van de lenzen.

Richtkijker koopadvies: alles wat je moet weten over richtkijkers 

Wil je een richtkijker kopen voor op een geweer? Dan is het belangrijk om te weten wat de verschillende termen en getallen betekenen en welke functie ze hebben. Zoals mil dots, het dradenkruis en de sidewheel bijvoorbeeld. Welke richtkijker heb je nodig voor welk doel? Er zijn namelijk varianten die speciaal geschikt zijn voor de drijf- en drukjacht en de schietsport. Met het onderstaande koopadvies weet je precies welke richtkijker geschikt is voor jou.  

Wat is een richtkijker voor op een geweer? 

Een richtkijker is een optisch hulpstuk dat je kunt gebruiken in combinatie met een jachtgeweer. Bijvoorbeeld tijdens de drijfjacht of verschillende disciplines in de schietsport. Een richtkijker wordt op het geweer gemonteerd en vergroot het beeld dat je waarneemt. Daardoor kun je exacter schieten op een target dat zich op een grote afstand bevindt.  

Koopadvies: waarvoor ga je de richtkijker gebruiken?

Het is belangrijk dat de richtkijker op de juiste manier is afgesteld voor het doeleinde. Je kunt ze gebruiken tijdens de drijfjacht, de drukjacht of de diverse onderdelen van de schietsport. 

  • Drukjacht: tijdens de drukjacht is een richtkijker met een verstelbare vergroting het meest ideaal. Je kunt deze naar wens instellen wanneer je een dier in stilte benadert vanaf verschillende afstanden. Tijdens deze vorm van jagen is daar meer tijd voor. 
  • Drijfjacht: als wild wordt opgedreven komt het in beweging. Je wilt jouw target dus niet alleen goed, maar ook snel volgen. Een kleine vergroting is dan het meest ideaal. Op deze manier kun je het doelwit veel makkelijker volgen. Ook op een grote afstand. 
  • Schietsport: een richtkijker wordt ook gebruikt tijdens verschillende disciplines in de schietsport. Hier worden zowel richtkijkers met een kleine als een grote vergroting gebruikt. Ze worden in de meeste gevallen afgestemd op de behoefte van de schutter. 

Koopadvies: belangrijke termen bij kopen van een richtkijker

AO of Adjustable Objective

De afkorting AO staat voor Adjustable Objective of verstelbare lens. Als je een richtkijker wilt kopen met een AO, betekent dit dat je het brandpunt van de lens kunt verstellen. Op deze manier is de richtkijker voor verschillende afstanden scherp gesteld. De nauwkeurigheid hangt af van de vergrotingsfactor van de richtkijker, maar ook van de kwaliteit van de lens.

Dradenkruis

Het dradenkruis is misschien wel het belangrijkste onderdeel van een richtkijker. Dit is het ronde element dat zich bovenop de kijker bevindt. Binnenin zie je een horizontale en een verticale lijn die elkaar exact in het midden kruisen. Als je een richtkijker met een goed zichtbaar dradenkruis wilt kopen, is het heel belangrijk om op de dikte van de lijnen te letten. 

Dikke lijnen zijn namelijk veel beter zichtbaar. Dat is een voordeel als je jaagt of schiet in een complexe omgeving of voor een drukke achtergrond. Zoals dichte begroeiing, een compacte houtwal of een bos. Een nadeel is dat een dradenkruis met dikke lijnen minder precies is dan dunne lijnen. Het duplex dradenkruis combineert de voordelen van beide soorten lijnen. 

Dradenkruis met Mil Dots

Er zijn ook richtkijkers die zijn voorzien van een dradenkruis waarbij de lijnen onderbroken zijn door bolletjes of streepjes. Dit worden ook wel Mil Dots genoemd. De bolletjes of strepen staan zo uit elkaar dat je een schot of beeld constant met een milli-radicaal kan corrigeren. Als je de schietrichting bijvoorbeeld wijzigt met één mil-dot op een afstand van 100 meter, dan zou dit overeenkomen met een correctie van 10 centimeter op jouw target of object.

Dradenkruis met een Red Dot systeem

Je kunt ook een richtkijker kopen die voorzien is van een dradenkruis met een Red Dot systeem. In dat geval zie je een centrale rode punt in beeld tijdens het richten op een doel. Je hoeft er in dat geval alleen maar voor te zorgen dat de rode punt zich op het doel bevindt. Een richtkijker met Red Dot systeem uit het duurdere segment zijn vaak ook parallaxvrij. Dat betekent dat je ook heel exact kunt schieten als je geen rechte positie kunt aannemen.  

Dradenkruis met IR

Er zijn ook richtkijkers die een dradenkruis met IR hebben. De afkorting staat voor Illuminated Reticle. Het dradenkruis is dus verlicht. Dat is zeker een voordeel wanneer je jaagt in het donker of bij weinig daglicht. De verlichting is naar wens in te stellen. 

FoV of Field of View 

FoV staat voor Field of View en zegt iets over het gezichtsveld. Dit is de breedte van het daadwerkelijk waargenomen beeld door de richtkijker. Het gezichtsveld wordt meestal aangegeven in graden of breedte op een bepaalde afstand. Des te breder de Field of View of het gezichtsveld van de richtkijker, des te makkelijker het is om een target waar te nemen. 

Sidewheel van een richtkijker

Met een sidewheel kun je een richtkijker heel nauwkeurig scherpstellen. Deze accessoires worden over de focusknop van de richtkijker geschoven. Het is wel belangrijk om een sidewheel te ijken, voordat je deze in gebruik neemt. Dat maakt het schot nog exacter.  

Veelgestelde vragen over het kopen van een richtkijker

Wat is narichten met een richtkijker? 

Zeker bij het schieten op grote afstand is nauwkeurigheid belangrijk. De kleinste beweging van de richtkijker kan een grote afwijking tot gevolg hebben. Narichten betekent het blijven aannemen van een goede schiethouding, ook als het schot eenmaal gelost. Het duurt namelijk eventjes voordat de kogel de loop van het jachtgeweer helemaal heeft verlaten. 

Wat betekenen de getallen op een richtkijker?

Als je een richtkijker wilt kopen dan is deze vaak voorzien van een reeks getallen. Zoals 5x65 bijvoorbeeld. Het eerste getal is de vergroting van de lens. Het tweede getal achter het kruis zegt iets over de diameter van de lens en dus ook hoeveel licht deze door kan laten. 

Andere artikelen

15 apr 2024

Vortex Richtkijker Strike Eagle nieuw in het assortiment

De Strike Eagle richtkijker is een zeer geschikte accessoire voor een breed scala aan schietscenario's, op zowel korte als middellange afstanden.

15 apr 2024

Richtkijker: Koopadvies

AO staat voor de Engelse term ‘Adjustable Objective’ en betekent verstelbare lens. Bij een richtkijker met AO kun jehet brandpunt van de lens verstellen, zodat de kijker op verschillende afstanden scherpgesteld staat. De nauwkeurigheid hangt af van de vergrotingsfactor van de kijker en de kwaliteit van de lenzen.

15 apr 2024

Zo kies je de juiste verrekijker

 De groep verrekijkers is grofweg in te delen in monoculaire kijkers, waarmee je slechts met een oog kijkt, en binoculaire modellen, die voorzien zijn van twee prima’s

15 apr 2024

Welk doeleinde, welke verrekijker?

De spotting scope is daarnaast te koppelen aan jouw digitale camera, zodat je tijdens het observeren gelijk een mooie foto kunt nemen van de vogel.

15 apr 2024

Verrekijkers, de basisinformatie

Het is dus erg belangrijk dat je van tevoren bedenkt waar je de verrekijker voor wilt gebruiken, want voor elk doel heb je een verschillende verrekijker nodig. Hierbij zijn de getallen die bij de kijker horen, een indicatie voor het toestel dat jij nodig hebt.

15 apr 2024

Hoe stel je je verrekijker af?

Beweeg de twee oculairen uit elkaar of naar elkaar toe, zodat de twee beelden perfect in elkaar overgaan, het waargenomen beeld moet perfect zijn. Daarna stel je de dioptrie af voor brillenkijkers.

15 apr 2024

Hoe maak je een oude verrekijker schoon?

Begin met het schoonmaken van de behuizing van het instrument, de oogschelpen, enz. en verwijder zoveel mogelijk stof en vuil. Je kunt dit doen met een vochtig doekje of een zachte, bevochtigde doek. Gebruik dan binoocare lens voor de lenzen en binoocare rubber voor het lichaam.

15 apr 2024

Digiscoping hoe doe je dat?

De telescoop wordt als het ware een verlengstuk van de cameralens, zodat een digitale foto gemaakt kan worden tijdens het observeren. Deze combinatieactiviteit wordt ook wel digiscoping genoemd.

15 apr 2024

Welke telescoop aanschaffen?

Een telescoop is een monoculaire kijker dat voorzien is van een prisma en je dus voor slechts een oog houdt. Dit type verrekijker heeft een zeer sterke vergroting, noodzakelijk om objecten op verre afstand te kunnen waarnemen.

15 apr 2024

Bresser: voor iedereen de beste kijker

Wereldwijd is Bresser één van de grootste leveranciers en in Europa is het merk zelfs marktleider. Ook heeft het merk al verschillende patenten op haar naam staan.

15 apr 2024

Altijd goed zicht met deze nachtkijkers van SiOnyx

Een nachtkijker is een instrument waarmee het mogelijk is om ’s nachts op grote afstand te kunnen zien. De kijkers van SiOnyx zijn zogenaamd monoculair, wat betekent dat het mogelijk is om er met één oog doorheen te kijken.

15 apr 2024

Alles over de nachtkijker

Met een nachtkijker kun je geen normaal gekleurde, maar enkel groene (of zwart-wit) beelden waarnemen. Het zet beelden om in een spectrum van groene kleuren, omdat het menselijk oog meer tinten van de kleur groen kan onderscheiden dan van een andere kleur.

15 apr 2024

Alles wat je moet weten over de richtkijker

Een richtkijker, ook wel telescoopvizier genoemd, is als het ware een spotting scope die speciaal voor de schietsport is gemaakt. Het is een instrument dat je op jouw geweer kunt monteren om het beeld dat je kunt zien te vergroten.

15 apr 2024

Belangrijk bij verrekijkers

Er zijn eigenlijk twee soorten verrekijkers. Het gaat hier om de monuculaire en de binoculaire verrekijkers. Het gaat hier om verrekijkers met een en met twee kijkers. Een verrekijker is uiteraard een binoculair [...]

15 apr 2024

De verrekijker en zijn werking

De eerste verrekijkers hadden negatieve lenzen. Dit zijn lenzen zonder bolling, met aan één of beide zeiden een holle kant. Deze lenzen zorgen voor een omgekeerd beeld. Vandaag de dag hebben verrekijkers prismalenzen.

15 apr 2024

Alles wat je moet weten over de spotting scope

Een spotting scope is een monoculair met een vergroting die vele malen sterker kan zijn dan die van bijvoorbeeld een verrekijker. Zo kan de vergroting van een spotting scope wel vijf keer groter zijn dan die van een ‘gewone’ verrekijker.

15 apr 2024

Beste jacht verrekijkers

Als je vaak jaagt in open gebieden of bergachtige gebieden, zul je de wilde dieren moeten bekijken van een grote afstand. Dit betekent dat je een grotere vergrotingsfactor nodig zult hebben je kiest dan het best voor een verrekijker met een vergroting van minimaal 10x of zelfs 12x.

15 apr 2024

NATIONAL GEOGRAPHIC ZOOMAR 8-25X25 MONOKIJKER

Bekijk deze mooie introductiefilm over de National Geographic Zoomar 8-25x25 monokijker

15 apr 2024

Welke telescoop voor kinderen kopen

Compacte formaat is belangrijk want een klein kind is niet van plan om te genieten van het gebruik van een enorme telescoop. Ook duurzaamheid is een noodzaak voor een telescoop kind.

15 apr 2024

Zo kies je het juiste vergrootglas

Een loep helpt bij het vergroot waarnemen van het object dat je achter het glas houdt. Dit instrument is zeker niet alleen voor oude mensen met verslechterd zicht. Er zijn allerlei soorten vergrootglazen en loepen op de markt die handig zijn bij bepaalde activiteiten

15 apr 2024

Wat is een spotting scope?

Een spotting scope is dus veel sterker dan een verrekijker en wordt ook wel een telescoop genoemd. Een spotting scope kan soms tot wel zeventig keer meer vergroten en heeft ook nog eens een grotere objectieflens.

15 apr 2024

Wat kun je doen met welke nachtkijker?

Een nachtkijker wordt ook wel een restlichtversterker genoemd, omdat de kijker alleen gebruik maakt van het licht van de maan of een infrarood lichtbron. Nachtkijkers zijn uitermate geschikt voor waarnemingen in het donker.

15 apr 2024

Verrekijkers voor vissers

Als je de verrekijker onverhoopt in het water laat vallen, wil je natuurlijk niet dat je de kijker weg kunt gooien. Sommige verrekijkers zijn spatwaterdicht. Andere verrekijkers zijn volledig waterdicht en overleven ook een val in het water tijdens het vissen. Je kunt het beste een verrekijker kopen die volledig waterdicht is.

15 apr 2024

Het schemergetal van de verrekijker

Wanneer je dus een nieuwe verrekijker uit gaat zoeken, is het belangrijk dat je bij jezelf nagaat op welk tijdstip van de dag je deze gaat gebruiken en wanneer in het jaar.

15 apr 2024

De uittredepupil, coating en onderhoud bij een verrekijker

Als je de verrekijker gebruikt in een omgeving met weinig licht, dan is het fijn als je uittredepupil redelijk groot is. Mocht je de kijker vooral overdag gebruiken, dan is het ook geen probleem wanneer de uittredepupil klein is.

15 apr 2024

De telescoop: soorten met voor- en nadelen

De werking van een telescoop is echter niet simpel en is ontstaan uit een ingewikkeld natuurkundig denkproces. Hieronder lees je meer over verschillende soorten telescopen en hun werking.

15 apr 2024

Alle begrippen die je moet kennen over de verrekijker

Het algemene principe van een verrekijker is immers dat het een vergrote versie weergeeft van een bepaald beeld dat zich ver weg bevindt.

15 apr 2024

Welke verrekijker voor vogels kijken?

Vogels spotten is voor velen al jaren een geliefde hobby. Wil je de prachtige vogels ook graag in hun natuurlijke omgeving bekijken?

15 apr 2024 Microscopen

Jouw eerste verrekijker

Een andere functie die de prisma’s vervullen, is dat zij de lichtstralen als het ware samenvouwen, waardoor de verrekijker kleiner van vorm kan zijn.

15 apr 2024 Microscopen

Tips voor een goede microscoop

Om te beginnen kun je kiezen tussen microscopen waarmee je met één of twee ogen doorheen kunt kijken.