Meteen naar de content
Betaal achteraf
Scherp geprijsd
Persoonlijk advies
Voor 15:00 besteld, dezelfde dag verstuurd
Betaal achteraf
Scherp geprijsd
Persoonlijk advies
Voor 15:00 besteld, dezelfde dag verstuurd
Wat is een spotting scope?

Wat is een spotting scope precies?

Soms is een verrekijker niet goed genoeg voor waar jij hem voor wil gebruiken. Als je een hogere vergroting sterkte nodig hebt, kun je kiezen voor een spotting scope. Dit apparaat is geschikt wanneer je wilde dieren, vogels of bijvoorbeeld vliegtuigen wilt spotten.

Een spotting scope is dus veel sterker dan een verrekijker en wordt ook wel een telescoop genoemd. Een spotting scope kan soms tot wel zeventig keer meer vergroten en heeft ook nog eens een grotere objectieflens. Deze grote objectieflens zorgt er ook voor dat er genoeg licht binnenkomt wanneer je er doorheen kijkt.

Er wordt wel aangeraden om een spottings scope op een statief te zetten zodat je altijd stabiel beeld hebt. Als je hem in de hand vasthoudt, kan hij namelijk snel gaan schokken en dat is niet fijn kijken.

Waaruit bestaat een spotting scope

Meestal bestaat een spotting scope uit twee aparte onderdelen, namelijk de body en de oculair. Je kunt dit zelf ook mixen door bijvoorbeeld een andere oculair op de body te zetten.

Dit is erg handig wanneer je twee verschillende oculairs hebt met allebei een andere vergroting waarde. Zo heb je voor elk moment een geschikte spotting scope! Het kan echter ook zo zijn dat je spotting scope niet modulair is.

Het is dan niet mogelijk om er een andere oculair op te zitten omdat de body en de oculair dan één geheel zijn.
 

De getallen van een spotting scope

Over het algemeen lijken de cijfers van een spottings scope veel op die van een verrekijker. Wanneer je hier dus al bekend mee bent, is dit wel handig om te weten. De glastechnieken en de getallen van een verrekijker zijn namelijk hetzelfde bij een spotting scope.

Als een spotting scope bijvoorbeeld 8x40 heeft, dan wil dat zeggen dat hij het beeld dat je ziet 8 keer heeft vergroot. De 40 staat voor de diameter van de lens aan de voorkant van de kijker. Hoe groter deze lens is, hoe meer licht er binnen kan vallen waardoor het beeld ook steeds helderder wordt.
 

Glastechniek van een spotting scope

Verder kun je bij een spotting scope kiezen uit drie verschillende soorten glas. De twee meest voorkomende zijn BK-7 en BaK-4 glas. BK-7 is borosilicaat kroonglas en is de goedkopere van de twee. Het heeft een relatief kleine brekingsindex waardoor je lichtverlies hebt.

Dit is overdag niet zo’n ramp, maar zorgt bij schemering voor minder goed beeld. Iets beter glas is BaK-4. Het heeft namelijk een hogere brekingsindex, waardoor het beeld dat je ziet ook beter is. Tot slot heb je ook nog verrekijkers met hoge kwaliteit glas, namelijk SK15. Het geeft heel helder beeld met een hoog contrast.
 

Vergroten met een spotting scope

Bij een spotting scope kun je vaak ook inzoomen. Dit is dan ook de reden dat er vaak meerdere getallen staan voor de x, bijvoorbeeld 30-70x60. De spotting scope vergroot dan minstens 30 keer en je kunt inzoomen tot een vergroting van 70 keer.

Dit inzoomen gaat heel soepel waardoor je gerust een dier eerst in een vergroting van 30 keer te kijken om vervolgens in te zoomen tot een vergroting van 70 keer. Let er wel op dat hoe meer je inzoomt, hoe meer het beeld gevoelig is voor trillingen. Het beeld kan al gaan trillen van de wind of wanneer de spotting scope beweegt. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, kun je natuurlijk een statief gebruiken.
 

De objectiefdiameter

Het getal dat na de x komt, is het objectiefdiameter. Als die dus bijvoorbeeld 70 is, dan wil dat zeggen dat het objectiefdiameter 70 millimeter is. Hoe groter dit getal is, hoe groter de spotting scope dus is en hoe meer licht er doorheen kan vallen. Dit zorgt er dan weer voor dat het beeld ook beter is.

Het nadeel hiervan is dat het gewicht ook hoger is. Er is namelijk meer glas, wat natuurlijk voor extra gewicht zorgt en het gehele toestel wordt ook groter. Dit maakt het niet alleen moeilijker om het apparaat mee te nemen, maar zorgt er ook voor dat de optimale balans moeilijker te vinden kan zijn. Als je de spotting scope op een vaste locatie gaat gebruiken, kun je gerust kiezen voor een objectiefdiameter van 75 millimeter.

De grootte en het gewicht maakt dan namelijk niet zoveel uit en deze modellen vangen heel veel licht op. Als je de spottings scope veel mee wil nemen naar locaties, dan kun je wellicht beter kiezen voor een model met een objectiefdiameter van maximaal 65 millimeter. Deze zijn namelijk licht van gewicht, compact en daardoor ook gemakkelijker om mee te nemen.
 

Gehoekte of rechte spottings scope

Je kunt tot slot ook nog kiezen tussen een rechte spotting scope of een model met een hoek erin. Allebei de modellen hebben zo hun eigen voordelen. Bij een gehoekt model moet je van schuin bovenaf in de spotting scope kijken.

Hierdoor is het gemakkelijker om mee te bewegen wanneer je bijvoorbeeld naar een dier kijkt dat beweegt en zich verplaatst. Daarnaast is het ook gemakkelijker om een gehoekte spotting scope te delen met andere mensen die aan het observeren zijn. Als hij namelijk op een bepaalde hoogte in staat gesteld, dan kun je heel gemakkelijk door de oculair kijken.

Bij een rechte spotting scope kun je, zoals de naam al zegt, recht van achter in de spotting scope kijken. Dit is erg handig wanneer je de spotting scope gebruikt tijdens het jagen. Het kijken gaat namelijk in dezelfde lijn als jouw gezichtsveld, waardoor alleen maar hoeft te richten en te schieten tijdens de jacht.

Daarnaast is een rechte spotting scope ook fijn positie als je hem op het raam van de auto wilt bevestigen. Ook wanneer je tijdens het jagen op de grond ligt, is een rechte spotting scope fijner om te gebruiken. 

Terug naar blog