• Photo Voor 15:00 besteld, dezelfde dag verstuurd
  • Photo Betaal achteraf
  • Photo Scherp geprijsd
  • Photo Persoonlijk advies
Welk doeleinde, welke verrekijker?
15 apr 2024

Welk doeleinde, welke verrekijker?

De spotting scope is daarnaast te koppelen aan jouw digitale camera, zodat je tijdens het observeren gelijk een mooie foto kunt nemen van de vogel.

Welke verrekijker gebruiken voor welk doeleinde?

Welke verrekijker heb je nodig om vogels te spotten, te jagen op wild of om de schietsport te beoefenen? Met een flink aanbod aan diverse soorten verrekijkers, wordt het kiezen van de juiste kijker voor jouw doel een stuk ingewikkelder. Voor vogels spotten of het bezoeken van een concert heb je een andere vergroting nodig dan bij het jagen op wild op grote afstand. In dit artikel lees je precies welke verrekijker je per doeleinde het beste kunt gebruiken. 

Welke verrekijker voor vogels spotten in de natuur? 

Je wilt vogels spotten in hun natuurlijke habitat, zonder de dieren daarbij te storen. Om de vogels ongestoord in hun eigen leefomgeving te kunnen observeren, heb je een verrekijker nodig met een gemiddelde vergrotingsfactor. De vergroting kan variëren van 7x tot 10x. 

Wil je vogels spotten terwijl je loopt of wandelt? Kies dan voor een handzame binoculaire verrekijker die niet te zwaar is. Als je op één plek blijft tijdens het observeren van de dieren, dan is een spotting scope op een statief het meest ideaal. Het voordeel van deze monoculaire verrekijkers zijn de grote objectieven. Deze geven een scherp en helder beeld. 

Extra tip! Als je een spotting scope  gebruikt voor vogels spotten, kun je deze ook koppelen aan jouw digitale camera. Je kunt tijdens het spotten dus ook mooie foto’s maken.  

Welke verrekijker voor de jachtsport en schietsport? 

Zoek je een verrekijker om tijdens de drijfjacht, de drukjacht of de schietsport te kunnen observeren? Kies dan voor een handzame verrekijker met een relatief groot objectief. Dit zorgt voor een grote lichtinval en een helder beeld. Dat is vooral een voordeel in donkere bossen en gebieden of tijdens de schemering. Deze kijkers moeten een goede Multi-Coating hebben en eventueel mist- en waterdicht zijn. Je kunt daarbij ook een richtkijker gebruiken. 

Een richtkijker is een kleine verrekijker die op het geweer wordt geplaatst. Een richtkijker is voorzien van een dradenkruis waarmee je makkelijk kunt richten op een target of een object. Op deze manier kun je altijd een nauwkeurig schot lossen. Richtkijkers zijn leverbaar met een kleine of variabele vergroting en dradenkruis technieken zoals Mil Dot of Red Dot.  

Welke verrekijker voor vliegtuigen spotten?

Ben je een liefhebber van vliegtuigen en observeer je deze graag? Met een binoculaire verrekijker met een relatieve vergroting, kun je vliegtuigen ook op grote afstand zeer gedetailleerd waarnemen. Bijvoorbeeld met een 10x50 verrekijker. Als je vliegtuigen wilt spotten vanaf een vaste plek, dan kun je eventueel ook het gebruik van een spotting scope overwegen. Als je kiest voor een zogenaamde digiscope of digitale spotting scope, dan kun je tijdens het spotten ook foto’s maken door de verrekijker te verbinden met jouw camera. 

Welke verrekijker voor sterrenkijken? 

Ook voor het bekijken van sterren en planeten heb je een speciale verrekijker nodig. Om deze objecten op verre afstand goed te kunnen waarnemen, heb je een speciaal type verrekijker nodig met een zeer hoge vergroting. Dit worden ook wel telescopen genoemd. 

Er zijn 3 soorten telescopen die je kunt gebruiken om sterren te bekijken. Een sterrenkijker maakt gebruik van speciale spiegels of lenzen die het licht van heel ver samenbrengen in een brandpunt. Op deze manier kun je deze objecten toch goed waarnemen. Een telescoop wordt altijd op een statief geplaatst om onscherp beeld te voorkomen. De 3 soorten zijn: 

  • Refractor telescoop
  • Reflector telescoop
  • Catadioptrische telescoop

Welke verrekijker voor reizen of onderweg?

Ga je tijdens jouw vakantie op safari of wilt je vanaf een mooi uitzichtpunt de omgeving bekijken? Dan is een compacte en veelzijdige verrekijker het meest geschikt. Deze zijn compact van formaat, licht van gewicht en eenvoudig mee te nemen in je tas of om je nek. Daarbij kun je kiezen voor 2 verschillende soorten, namelijk de porro- of dakkant verrekijker. 

Andere artikelen

15 apr 2024

Vortex Richtkijker Strike Eagle nieuw in het assortiment

De Strike Eagle richtkijker is een zeer geschikte accessoire voor een breed scala aan schietscenario's, op zowel korte als middellange afstanden.

15 apr 2024

Richtkijker: Koopadvies

AO staat voor de Engelse term ‘Adjustable Objective’ en betekent verstelbare lens. Bij een richtkijker met AO kun jehet brandpunt van de lens verstellen, zodat de kijker op verschillende afstanden scherpgesteld staat. De nauwkeurigheid hangt af van de vergrotingsfactor van de kijker en de kwaliteit van de lenzen.

15 apr 2024

Zo kies je de juiste verrekijker

 De groep verrekijkers is grofweg in te delen in monoculaire kijkers, waarmee je slechts met een oog kijkt, en binoculaire modellen, die voorzien zijn van twee prima’s

15 apr 2024

Welk doeleinde, welke verrekijker?

De spotting scope is daarnaast te koppelen aan jouw digitale camera, zodat je tijdens het observeren gelijk een mooie foto kunt nemen van de vogel.

15 apr 2024

Verrekijkers, de basisinformatie

Het is dus erg belangrijk dat je van tevoren bedenkt waar je de verrekijker voor wilt gebruiken, want voor elk doel heb je een verschillende verrekijker nodig. Hierbij zijn de getallen die bij de kijker horen, een indicatie voor het toestel dat jij nodig hebt.

15 apr 2024

Hoe stel je je verrekijker af?

Beweeg de twee oculairen uit elkaar of naar elkaar toe, zodat de twee beelden perfect in elkaar overgaan, het waargenomen beeld moet perfect zijn. Daarna stel je de dioptrie af voor brillenkijkers.

15 apr 2024

Hoe maak je een oude verrekijker schoon?

Begin met het schoonmaken van de behuizing van het instrument, de oogschelpen, enz. en verwijder zoveel mogelijk stof en vuil. Je kunt dit doen met een vochtig doekje of een zachte, bevochtigde doek. Gebruik dan binoocare lens voor de lenzen en binoocare rubber voor het lichaam.

15 apr 2024

Digiscoping hoe doe je dat?

De telescoop wordt als het ware een verlengstuk van de cameralens, zodat een digitale foto gemaakt kan worden tijdens het observeren. Deze combinatieactiviteit wordt ook wel digiscoping genoemd.

15 apr 2024

Welke telescoop aanschaffen?

Een telescoop is een monoculaire kijker dat voorzien is van een prisma en je dus voor slechts een oog houdt. Dit type verrekijker heeft een zeer sterke vergroting, noodzakelijk om objecten op verre afstand te kunnen waarnemen.

15 apr 2024

Bresser: voor iedereen de beste kijker

Wereldwijd is Bresser één van de grootste leveranciers en in Europa is het merk zelfs marktleider. Ook heeft het merk al verschillende patenten op haar naam staan.

15 apr 2024

Altijd goed zicht met deze nachtkijkers van SiOnyx

Een nachtkijker is een instrument waarmee het mogelijk is om ’s nachts op grote afstand te kunnen zien. De kijkers van SiOnyx zijn zogenaamd monoculair, wat betekent dat het mogelijk is om er met één oog doorheen te kijken.

15 apr 2024

Alles over de nachtkijker

Met een nachtkijker kun je geen normaal gekleurde, maar enkel groene (of zwart-wit) beelden waarnemen. Het zet beelden om in een spectrum van groene kleuren, omdat het menselijk oog meer tinten van de kleur groen kan onderscheiden dan van een andere kleur.

15 apr 2024

Alles wat je moet weten over de richtkijker

Een richtkijker, ook wel telescoopvizier genoemd, is als het ware een spotting scope die speciaal voor de schietsport is gemaakt. Het is een instrument dat je op jouw geweer kunt monteren om het beeld dat je kunt zien te vergroten.

15 apr 2024

Belangrijk bij verrekijkers

Er zijn eigenlijk twee soorten verrekijkers. Het gaat hier om de monuculaire en de binoculaire verrekijkers. Het gaat hier om verrekijkers met een en met twee kijkers. Een verrekijker is uiteraard een binoculair [...]

15 apr 2024

De verrekijker en zijn werking

De eerste verrekijkers hadden negatieve lenzen. Dit zijn lenzen zonder bolling, met aan één of beide zeiden een holle kant. Deze lenzen zorgen voor een omgekeerd beeld. Vandaag de dag hebben verrekijkers prismalenzen.

15 apr 2024

Alles wat je moet weten over de spotting scope

Een spotting scope is een monoculair met een vergroting die vele malen sterker kan zijn dan die van bijvoorbeeld een verrekijker. Zo kan de vergroting van een spotting scope wel vijf keer groter zijn dan die van een ‘gewone’ verrekijker.

15 apr 2024

Beste jacht verrekijkers

Als je vaak jaagt in open gebieden of bergachtige gebieden, zul je de wilde dieren moeten bekijken van een grote afstand. Dit betekent dat je een grotere vergrotingsfactor nodig zult hebben je kiest dan het best voor een verrekijker met een vergroting van minimaal 10x of zelfs 12x.

15 apr 2024

NATIONAL GEOGRAPHIC ZOOMAR 8-25X25 MONOKIJKER

Bekijk deze mooie introductiefilm over de National Geographic Zoomar 8-25x25 monokijker

15 apr 2024

Welke telescoop voor kinderen kopen

Compacte formaat is belangrijk want een klein kind is niet van plan om te genieten van het gebruik van een enorme telescoop. Ook duurzaamheid is een noodzaak voor een telescoop kind.

15 apr 2024

Zo kies je het juiste vergrootglas

Een loep helpt bij het vergroot waarnemen van het object dat je achter het glas houdt. Dit instrument is zeker niet alleen voor oude mensen met verslechterd zicht. Er zijn allerlei soorten vergrootglazen en loepen op de markt die handig zijn bij bepaalde activiteiten

15 apr 2024

Wat is een spotting scope?

Een spotting scope is dus veel sterker dan een verrekijker en wordt ook wel een telescoop genoemd. Een spotting scope kan soms tot wel zeventig keer meer vergroten en heeft ook nog eens een grotere objectieflens.

15 apr 2024

Wat kun je doen met welke nachtkijker?

Een nachtkijker wordt ook wel een restlichtversterker genoemd, omdat de kijker alleen gebruik maakt van het licht van de maan of een infrarood lichtbron. Nachtkijkers zijn uitermate geschikt voor waarnemingen in het donker.

15 apr 2024

Verrekijkers voor vissers

Als je de verrekijker onverhoopt in het water laat vallen, wil je natuurlijk niet dat je de kijker weg kunt gooien. Sommige verrekijkers zijn spatwaterdicht. Andere verrekijkers zijn volledig waterdicht en overleven ook een val in het water tijdens het vissen. Je kunt het beste een verrekijker kopen die volledig waterdicht is.

15 apr 2024

Het schemergetal van de verrekijker

Wanneer je dus een nieuwe verrekijker uit gaat zoeken, is het belangrijk dat je bij jezelf nagaat op welk tijdstip van de dag je deze gaat gebruiken en wanneer in het jaar.

15 apr 2024

De uittredepupil, coating en onderhoud bij een verrekijker

Als je de verrekijker gebruikt in een omgeving met weinig licht, dan is het fijn als je uittredepupil redelijk groot is. Mocht je de kijker vooral overdag gebruiken, dan is het ook geen probleem wanneer de uittredepupil klein is.

15 apr 2024

De telescoop: soorten met voor- en nadelen

De werking van een telescoop is echter niet simpel en is ontstaan uit een ingewikkeld natuurkundig denkproces. Hieronder lees je meer over verschillende soorten telescopen en hun werking.

15 apr 2024

Alle begrippen die je moet kennen over de verrekijker

Het algemene principe van een verrekijker is immers dat het een vergrote versie weergeeft van een bepaald beeld dat zich ver weg bevindt.

15 apr 2024

Welke verrekijker voor vogels kijken?

Vogels spotten is voor velen al jaren een geliefde hobby. Wil je de prachtige vogels ook graag in hun natuurlijke omgeving bekijken?

15 apr 2024 Microscopen

Jouw eerste verrekijker

Een andere functie die de prisma’s vervullen, is dat zij de lichtstralen als het ware samenvouwen, waardoor de verrekijker kleiner van vorm kan zijn.

15 apr 2024 Microscopen

Tips voor een goede microscoop

Om te beginnen kun je kiezen tussen microscopen waarmee je met één of twee ogen doorheen kunt kijken.